VANDRINGAR 2023

Victoriavandringen

9 september

Välkommen att följa med till en plats där historien möter hösten i en vacker natur!

Om du vill gå Victoriavandringen som följer Pilgrimsleden mellan Varnhem och naturum Hornborgasjön tillsammans med naturguide så finns det möjlighet den 9/9.

Vandringen börjar vid klosterkyrkan i Varnhem och följer sedan den lummiga Ulundabäcken en bit innan stigen slingrar sig uppför Sydbillingens kant där större delen av pilgrimsleden mot Hornborgasjön går. Skogen här växlar mellan sumpskog, trolsk granskog och blandskog. Där utsikten är som bäst stannar vi och njuter av landskapet nedanför oss samtidigt som vi fyller på med ny energi - en lyxig fralla och en liten kaka.

Slutet av turen går en liten bit på landsväg och genom blommande beteshagar innan den till slut når naturum Hornborgasjön där bussen tillbaka väntar. 

Vad är det som gör att naturen är så varierad här? Det får du svar på om du följer med!

Vandringen: ca 12 km på stigar, småvägar och genom beteshagar.
Beräknad tid: ca 5 h.
Ingår: Naturguidning, buss tillbaka från naturum till Varnhem samt en lyxig fralla och en liten kaka. Medtag egen dryck.
Samling: Parkeringen vid Varnhems klosterkyrka kl 8.30 den 9/9. 
Att tänka på: oömma kläder och bra skor.
Pris: 300 kr. Betalning via swish 123 665 3315

bild Lukasz Warzecha/westsweden.com

Höstvandring i Kungslena

1 Oktober

Välkomna på en vacker vandring på Varvsberget! 

På Varvsbergets norra del, strax söder om Kungslena kyrka, ligger naturreservatet Lena borg. Naturen här är lika omväxlande som vacker och från Högeklint är utsikten över landskapet fantastisk!

Vandringen startar vid Kungslena kyrka och går förbi ruinerna av Lena borg, vidare genom en alsumpskog och upp på Högeklint där vi stannar för att att njuta av utsikten och äta en smarrig fralla med en söt kaka.

Vägen tillbaka går genom både skog och vackra hagar. Efter vägen får du veta mer om Varvsbergets olika naturtyper och hur det kommer sig att det kan variera så mycket.

Vandringen: ca 5 km på stigar och småvägar, några backar både uppför och utför.
Beräknad tid ca 2,5 h.
Ingår: Naturguidning och smarrig fralla med söt kaka, medtag egen dryck.
Samling: kl 10.00 på parkeringen vid Kungslena kyrka.
Att tänka på: oömma kläder och bra skor. 
Pris: 300 kr.  

bild Jonas Ingman/westsweden.com